دوازدهم شهریور سال1294،فیض شهادت از آن مبارزی شد که در نبردی نابرابر، باشجاعتی وصف ناشدنی به مبارزه علیه نیروهای متجاوز و اشغالگر انگلیس پرداخت تا چشمان طمع آنها را بر این آب و خاک ببندد و در تاریخ، مبارزات این سرزمین ماندگار شود.
به دنبال آغاز جنگ جهانی اول در سال 1914 و با وجود اعلام بی طرفی از سوی دولت ایران، قوای نظامی روسیه و انگلستان از شمال و جنوب، به ایران حمله و بر اساس توافق قبلی خود ایران را رسما اشغال کردند.
پس از پهلو گرفتن کشتیهای جنگی انگلستان در بندر بوشهر، نیروهای اشغالگر که اغلب سربازان هندی بودند با هجوم به خشکی و ورود به شهر درصدد اشغال بوشهر و نواحی ساحلی اطراف آن برآمدند. یک روز پس از این اشغال، "رییسعلی دلواری"، ساکن یکی از بخشهای ساحلی شهرستان تنگستان واقع در پنجاه کیلومتری بوشهر، با شجاعتی وصف ناشدنی به همراه هم رزمانش وارد عرصه مبارزه شد و توانست نیروهای متجاوز را به هلاکت برساند.
در این زمان رییسعلی به همراه یارانش پس از کودتای لیاخوف روسی علیه مشروطه خواهان و بمباران مجلس شورای ملی توسط محمدعلی شاه قاجار، مبارزه علیه استبداد صغیر را شروع و بعد از مدتی منطقه بوشهر را از وجود عناصر وابسته پاک کرد و اداره گمرک، انتظامات و دیگر ادارات را بر عهده گرفت.
در همان حال جنگ میان رییسعلی و انگلیسی ها هم که از مدتها قبل آغاز شده بود با هجوم آنان به بوشهر وارد مرحله دیگری شد و در نهایت در دوازدهم شهریور سال 1294 هجری خورشیدی وی که قصد شبیخون زدن به قوای انگلیسی را داشت از پشت هدف گلوله یکی از همراهان خائنش قرار گرفت و به شهادت رسید.
اگر چه وی به شهادت رسید اما نهضتی که او در جنوب ایران به راه انداخته بود تا سالها مایه وحشت انگلیسی ها می شد.
به پاس پاس رشادتها و ایستادگی دلیر مردان جنوب کشور روز شهادت رییسعلی دلواری از سوی شورای فرهنگ عمومی روز مبارزه با انگلیس نامگذاری شد.